Flyttar du i Göteborg behöver du inte oroa dig över flyttstädningen
 
Bor du i Göteborg? Ska du flytta? Det är många saker att komma ihåg innan en flytt är genomförd. Här går vi igenom allt som är av betydelse när du flyttar. Bland det viktigaste när det kommer till att genomföra en flytt är att så snart som du har fått reda på när du ska flytta (och vart) att boka en flyttbilf, eller om du så vill boka en flyttfirma som tar hand om hela flytten åt dig. Det är nämligen många, eller nästan alla som vill flytta på samma datum, eller i närheten av det datum. De flesta får tillträde till sina nya bostäder i slutet eller i början av månaden (antagligen liksom du). Därför brukar det vara ett race att få tag i en flyttbil just när du vill flytta. Om du har möjlighet att flytta mitt i månaden brukar uthyrarna av flyttbilar och flyttfirmor sänka priset för att få fler att flytta andra datum.
 
1. Boka flyttbil eller flyttfirma
 
Det är mycket förmånligt att kunna dra av på Rut-avdrag när man vill anlita en flyttfirma som kommer och gör flytten åt dig. Förut ingick inte själva flyttjänsten i Rut-avdraget men från och med i år, ingår hela flyttjänsten i Rut-bidraget. Så mycket som en tredjedel, eller mer kan du dra av, beroende på om du har utnyttjar några Rut-tjänster innan under året. Under ett år får du dra av maximalt 30 procent av arbetskostnaderna eller i siffror som mest 25.000 kronor om du är under 65 år, och som mest 50.000 kronor om du är över 65 år.
 
2. Packa alla saker
 
När du vet att du kan flytta det datum som du önskar och har fått klartecken eller skrivit avtal, är det bara att börja packa. Det lönar sig att använda flyttlådor, som man antingen kan få låna eller hyra. Har man anlitat en flyttfirma brukar man kunna få låna flyttlådor att packa i av dem. Eller så hyr de ut sina packlådor. Det är inte särskilt bra att packa i gamla banankartonger, som man gjorde när man var ung. De håller inte och har heller inget det skydd som riktiga packlådor har.
 
3. Flytta alla saker och möbler
 
När väl dagen är inne för själva flytten gäller det antingen att be familj, släkt och vänner att komma och hjälpa till att bära möbler och packlådor. Eller så kommer flyttfirman och bär alla saker och transporterar dem till den nya adressen. När det kommer till flyttfirmor, brukar man kunna anlita dem, antingen endast för att bära alla sakerna, eller båda packa sakerna, transportera dem och packa upp. En del flyttfirmor kan även erbjuda flyttstädning. Då ger du dem bara den gamla nyckeln och den nya nyckeln och lämnar allt åt dem. Du slipper oroa dig för någonting, utan då är det bara att se till att man själv är på plats när allt ska bäras in.
 
4. Flyttstäda
 
När det kommer till flyttstädning är det otroligt mycket att komma ihåg. Alla rum ska rengöras riktigt ordentligt. Det är lätt att glömma detaljerna. Har man dessutom bott länge i en bostad, blir man liksom blind för sakernas tillstånd. Det gäller alltså att rengöra och städa på ställen man inte tänker på i vanliga fall.
 
I köket:
Kyl och frys ska tömmas och rengöras inuti. Det bästa är att diska alla hyllor och lådor. Sedan ska hela kylen och frysen rengöras inuti innan man lägger tillbaka allting.
Köksfläkten ska rengöras riktigt noggrannt. Likaså spisen, ugnen och bakom spisen. Alla köksskåp ska rengöras inuti, utanpå och ovanpå, liksom alla käkslådor. Diskbänk ska rengöras ovan och under och själva diskhoarna ska rengöras. Kaklet ska rengöras, liksom fönster, fönsterbrädor och fönsterkarmar. Sedan ska elementen rengöras, liksom bakom elementen. Här ska man även rengöra väggar, tak och golv och golvlister.
 
I badrummet:
I badrummet är det viktigast att rengöra toastolen. Den ska vara helt fläckfri. Även handfatet ska vara fläckfritt och dusch och badkar. Golvbrunnen ska tas ur och rengöras. Element och fönster och fönsterbräda ska rengöras, liksom tvättmaskin. Även väggar, tak och golv ska rengöras.
 
I alla rum:
Alla garderober ska rengöras inuti och utanpå och ovanpå. Alla element på samma sätt. Fönster ska rengöras, liksom fönsterbrädor, fönsterkarmar och fönsterlister. Väggar och golv och tak dammsugas, och rengöras. Även golvlister ska rengöras. Glöm inte alla eluttag och strömbrytare; de ska alla rengöras.
 
Obs!
Glöm inte att rengöra altan, förråd, garage och balkong!
Vet du med dig själv att du inte hinner eller kan flyttstäda såsom branschen kräver av en flyttstädning kan du anlita en professionell firma som gör flyttstädningen åt dig, och på sätt som garanterar en godkänd flyttstädning.
 
5. Packa upp och möblera nya bostaden
 
När väl alla saker är på plats i det nya hemmet återstår det "roliga" att möblera och packa upp alla saker. Det finns lite olika teorier om vad som är bäst när man har flyttat in i ett nytt hem. Antingen bör man bo i huset ett bra tag och bara packa upp sakerna när man märker var man behöver de sakerna, förutom i kök och badrum, där det är ganska uppenbart var man behöver kökssaker och sådant som hör hemma i badrummet. På samma sätt är det med de egna personliga sakerna och kläder.
Andra menar att man ska bestämma sådant i förväg och med hjälp av skisser av hemmet, bestämma var alla möbler ska stå, så att man själv slipper flytta tunga möbler. Då ger man släktingarna och vännerna anvisningar var möblerna ska stå så att man inte behöver flytta på dem efteråt.