Flyttar du i Göteborg behöver du inte oroa dig över flyttstädningen
 
Bor du i Göteborg? Ska du flytta? Det är många saker att komma ihåg innan en flytt är genomförd. Här går vi igenom allt som är av betydelse när du flyttar. Bland det viktigaste när det kommer till att genomföra en flytt är att så snart som du har fått reda på när du ska flytta (och vart) att boka en flyttbilf, eller om du så vill boka en flyttfirma som tar hand om hela flytten åt dig. Det är nämligen många, eller nästan alla som vill flytta på samma datum, eller i närheten av det datum. De flesta får tillträde till sina nya bostäder i slutet eller i början av månaden (antagligen liksom du). Därför brukar det vara ett race att få tag i en flyttbil just när du vill flytta. Om du har möjlighet att flytta mitt i månaden brukar uthyrarna av flyttbilar och flyttfirmor sänka priset för att få fler att flytta andra datum.
 
1. Boka flyttbil eller flyttfirma
 
Det är mycket förmånligt att kunna dra av på Rut-avdrag när man vill anlita en flyttfirma som kommer och gör flytten åt dig. Förut ingick inte själva flyttjänsten i Rut-avdraget men från och med i år, ingår hela flyttjänsten i Rut-bidraget. Så mycket som en tredjedel, eller mer kan du dra av, beroende på om du har utnyttjar några Rut-tjänster innan under året. Under ett år får du dra av maximalt 30 procent av arbetskostnaderna eller i siffror som mest 25.000 kronor om du är under 65 år, och som mest 50.000 kronor om du är över 65 år.
 
2. Packa alla saker
 
När du vet att du kan flytta det datum som du önskar och har fått klartecken eller skrivit avtal, är det bara att börja packa. Det lönar sig att använda flyttlådor, som man antingen kan få låna eller hyra. Har man anlitat en flyttfirma brukar man kunna få låna flyttlådor att packa i av dem. Eller så hyr de ut sina packlådor. Det är inte särskilt bra att packa i gamla banankartonger, som man gjorde när man var ung. De håller inte och har heller inget det skydd som riktiga packlådor har.
 
3. Flytta alla saker och möbler
 
När väl dagen är inne för själva flytten gäller det antingen att be familj, släkt och vänner att komma och hjälpa till att bära möbler och packlådor. Eller så kommer flyttfirman och bär alla saker och transporterar dem till den nya adressen. När det kommer till flyttfirmor, brukar man kunna anlita dem, antingen endast för att bära alla sakerna, eller båda packa sakerna, transportera dem och packa upp. En del flyttfirmor kan även erbjuda flyttstädning. Då ger du dem bara den gamla nyckeln och den nya nyckeln och lämnar allt åt dem. Du slipper oroa dig för någonting, utan då är det bara att se till att man själv är på plats när allt ska bäras in.
 
4. Flyttstäda
 
När det kommer till flyttstädning är det otroligt mycket att komma ihåg. Alla rum ska rengöras riktigt ordentligt. Det är lätt att glömma detaljerna. Har man dessutom bott länge i en bostad, blir man liksom blind för sakernas tillstånd. Det gäller alltså att rengöra och städa på ställen man inte tänker på i vanliga fall.
 
I köket:
Kyl och frys ska tömmas och rengöras inuti. Det bästa är att diska alla hyllor och lådor. Sedan ska hela kylen och frysen rengöras inuti innan man lägger tillbaka allting.
Köksfläkten ska rengöras riktigt noggrannt. Likaså spisen, ugnen och bakom spisen. Alla köksskåp ska rengöras inuti, utanpå och ovanpå, liksom alla käkslådor. Diskbänk ska rengöras ovan och under och själva diskhoarna ska rengöras. Kaklet ska rengöras, liksom fönster, fönsterbrädor och fönsterkarmar. Sedan ska elementen rengöras, liksom bakom elementen. Här ska man även rengöra väggar, tak och golv och golvlister.
 
I badrummet:
I badrummet är det viktigast att rengöra toastolen. Den ska vara helt fläckfri. Även handfatet ska vara fläckfritt och dusch och badkar. Golvbrunnen ska tas ur och rengöras. Element och fönster och fönsterbräda ska rengöras, liksom tvättmaskin. Även väggar, tak och golv ska rengöras.
 
I alla rum:
Alla garderober ska rengöras inuti och utanpå och ovanpå. Alla element på samma sätt. Fönster ska rengöras, liksom fönsterbrädor, fönsterkarmar och fönsterlister. Väggar och golv och tak dammsugas, och rengöras. Även golvlister ska rengöras. Glöm inte alla eluttag och strömbrytare; de ska alla rengöras.
 
Obs!
Glöm inte att rengöra altan, förråd, garage och balkong!
Vet du med dig själv att du inte hinner eller kan flyttstäda såsom branschen kräver av en flyttstädning kan du anlita en professionell firma som gör flyttstädningen åt dig, och på sätt som garanterar en godkänd flyttstädning.
 
5. Packa upp och möblera nya bostaden
 
När väl alla saker är på plats i det nya hemmet återstår det "roliga" att möblera och packa upp alla saker. Det finns lite olika teorier om vad som är bäst när man har flyttat in i ett nytt hem. Antingen bör man bo i huset ett bra tag och bara packa upp sakerna när man märker var man behöver de sakerna, förutom i kök och badrum, där det är ganska uppenbart var man behöver kökssaker och sådant som hör hemma i badrummet. På samma sätt är det med de egna personliga sakerna och kläder.
Andra menar att man ska bestämma sådant i förväg och med hjälp av skisser av hemmet, bestämma var alla möbler ska stå, så att man själv slipper flytta tunga möbler. Då ger man släktingarna och vännerna anvisningar var möblerna ska stå så att man inte behöver flytta på dem efteråt.
Få en flyttstädning med kvalitet
 
Ska du flytta? Letar du efter en städfirma som kan komma och flyttstäda i Stockholm åt dig. Det gör du helt rätt i. Har man kämpat med packning och med själva flytten är det ännu värre att komma tillbaka och flyttstäda. Dessutom är det inte som någon vanlig städning, när man tar lite med dammsugare och våttorkar sakerna man har och sedan är det bra. Nej, en flyttstädning är en stor historia, det är inte som när man städar en vanlig veckostädning, då man dammsuger lite grann och sedan torkar med lite fuktig trasa och sedan är det bra.
När man flyttstädar ska i princip hela bostaden saneras och rengöras.
 
Överlåt den viktiga flyttstädningen till ett proffs på städning
 
Allt mellan golvet och taket ska rengöras. Alla element ska rengöras närmast väggen. Spis, kyl och frys ska rengöras inuti och utanpå, badrummet ska rengöras minutiöst, ja, ni fattar. Attt flyttstäda tar flera timmar att göra, även för dem som är professionella. Då är det skönt att kunna göra anlita en professionell flyttstädningsfirma som kommer och gör den minutiösa städningen. De tar då på sig att rengöra allt mellan golv och tak i bostaden – bokstavligen.
 
Låt proffsen städa efter gällande regler
 
Själv kan det vara svårt att hålla reda på alla saker som man ska rengöra. Man blir lätt hemmablind och "ser" inte vad som borde rengöras. Det är sällan man tänker på de egna golvlisterna, eluttagen, hur det står till bakom spis, tvättmaskin och kyl. Det är inte alltid som man tänker på att städa OVANPÅ dörrar och dörrkarmar. Även om man kanske är van vid att putsa fönster, kanske man inte alltid rengör fönsterkarmar och fönsterbågar. Då kan en flyttstädningsfirma ta på sig det arbetet och de bör då göra det enligt till exempel Mäklarsamfundets regler för flyttstädning. Eller så att hyresvärden blir nöjd. Det är det viktigaste av allt.
 
Anlita pålitlig städfirma i Stockholm till flyttstädningen
 
Som privatperson är det kanske inte lätt att veta vilket flyttstädbolag som man kan lita på. Börja då med att googla" flyttstädning Stockholm" om det är där du behöver en städfirma. Annars skriver du in din egen hemort i Googles sökfält. Sedan när du har fått till exempel fem förslag, tar du kontakt och frågar om referenser och offerter. Välj sedan den som är bäst. Läs mer om städfirma som erbjuder flyttstädning i Stockholm på: http://stadhuset.se/flyttstadning.
 
Så gör du för att flytta så smidigt som möjligt
Är du på väg att flytta i Malmö? Då har du mycket att tänka på. Du vet väl att alla tjänster som har med flytt att göra, är giltiga för Rut-avdrag? Det har verkligen hjälpt "vanligt" folk att våga anlita flytthjälp. Med Rut-avdragen får du ner priserna som mest till 30 procent av arbetskostanden. Har du till exempel inte utnyttjat Rut-avdraget än i år, kan du till och med sänka priset med mer, men sett över ett år kan du inte dra av mer än 30 procent av arbetskostnaden och inte mer än 25.000 kronor på ett år, om du är under 65. Är du äldre än så, kan du alltså dra av som mest 50.000 kronor för det som du betalar – och då är et enbart för tjänsten. 
 
Anlita bara den tjänst du vill och behöver
 
Det finns firmor som kan dela upp allt inom flyttjänster, så att du kan anlita tjänster antingen enbart för packning, enbart för städning eller för allting. Du kan alltså att välja att anlita allt eller bara den del som du behöver mest hjälp med. Många tycker att det är mycket att bära och transportera möbler och packlådor. Det är en avsevärd skillnad att få hjälp mot att göra allt själv. Andra tycker att det är jobbigast med städningen efteråt. Då kan man enbart anlita den flyttstädningstjänsten. Då kan det vara lättare att lämna städningen, och kunna fokusera på flytten. Du behöver inte tänka på hur du ska göra, hur du ska få fönster putsade, dammet borta, fläckarna och väggarna rena, eller hur du ska slänga allt skräp. Det tar flyttstädningsfirman hand om.
 
Det innebär en flyttstädning
 
Enkelt förklarat innebär en flyttstädning att du får allt i en bostad rengjort, från golv till tak. Och allt däremellan.
 
I köket:
Här får du allt som finns i köket rengjort. Kyl och frys måste du själv tömma innan flyttstädningsfirman kan rengöra dem. De rengör då sedan både inuti och utanpå och diskar alla hyllor och lådor. Alla köksskåp och -luckor rengörs också. Samma med spisen, ugnen och bakom spisen. Ugnsplåtarna måste du antagligen rengöra själv, liksom ugnsgallret. De rengör även köksfläkten. 
 
I badrummet:
I badrummet rengör de allt badrumsporslin, såsom toastol, handfat och badkar. De rengör även kakel och klinker, golvbrunn och badrumsskåp. De torkar rent tvättmaskin och tumlare om det finns.
 
I alla rum:
I alla rum torkar de rent garderober inuti, utanpå och ovanpå. De tvättar fönster, fönsterbrädor, fönsterkarmar, fönsterlister, golv, golvlister, eluttag, strömbrytare, element och bakom elementen.
 
Förråd: Förrådet sopar de rent på golvet. Men du måste tömma det själv.
 
Garage: I garaget sopar de rent på golvet och torkar av om det finns hyllor. Även garaget måste du tömma själv och innan flyttstädarna kommer.
 
Balkong/altan: Balkongen eller, och altanen måste du också tömma. Sedan kan man sopa och torka rent på räcken.
 
Söker du efter en firma som kan komma och flyttstäda hemma hos dig kan du alltid googla "flyttstädning Malmö". När du väl har fått träff på något sådant städföretag som kommer och flyttstädar, är det bara att ta kontakt och fråga om offert och referenser. Sedan är det bara att välja det företag som har bäst pris och referenser.